
Hozzávalók: (20 főre) 1 kg csontos sertéstarja, 1 kisebb tyúk (1,5 kg), 3 nagysárgarépa, 4 petrezselyem, 1 zeller, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 vöröshagyma, 1 kis kelkáposzta, 1 karfiol, 1 karalábé, 1 paradicsom, 1 tv-paprika, só, egészbors, őrölt feketebors, őrölt kömény. A tésztához: 50 dkgliszt, 5 tojás, kevés víz.
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A tyúkot nagyobb darabokrafelvágjuk. Egy bográcsba (nagyobb fazékba) hideg vizet teszünk, és ebbenelkezdjük melegíteni a húsokat.
Közben elkészítjük a tésztát. A tojásokat felütjük, a lisztet rászitáljuk, és az egészet jó kemény tésztává gyúrjuk. Amennyibenszükséges, kevés vizet adhatunk hozzá. Amikor összeállt, deszkán is alaposan átdolgozzuk. Öt részre választva kicipózzuk,negyed órán át letakarva pihentetjük. Vékonyra kisodorjuk, lelisztezve felhajtogatjuk, majd másfél centis darabokra vágjuk.Ezeket kihajtva egymás tetejére helyezzük, és kis négyzetekre daraboljuk. A csigatészta készítő lap és orsó segítségévelegyenként kis tésztákat pödrünk belőle. Amikor az egész elkészült, forró, sós vízben kifőzzük.
Közben a leves habját többször is leszedjük, hogy kristálytiszta, átlátszó legyen. A feldarabolt zöldségeket beletesszük,fűszerezzük, és lassú tűzön két-három órán át főzzük.
A megpuhult zöldségeket kiszedjük belőle, a húst is külön tálra tesszük. A levest leszűrjük egy tálba, és csigatésztával együttkínáljuk.
Közben elkészítjük a tésztát. A tojásokat felütjük, a lisztet rászitáljuk, és az egészet jó kemény tésztává gyúrjuk. Amennyibenszükséges, kevés vizet adhatunk hozzá. Amikor összeállt, deszkán is alaposan átdolgozzuk. Öt részre választva kicipózzuk,negyed órán át letakarva pihentetjük. Vékonyra kisodorjuk, lelisztezve felhajtogatjuk, majd másfél centis darabokra vágjuk.Ezeket kihajtva egymás tetejére helyezzük, és kis négyzetekre daraboljuk. A csigatészta készítő lap és orsó segítségévelegyenként kis tésztákat pödrünk belőle. Amikor az egész elkészült, forró, sós vízben kifőzzük.
Közben a leves habját többször is leszedjük, hogy kristálytiszta, átlátszó legyen. A feldarabolt zöldségeket beletesszük,fűszerezzük, és lassú tűzön két-három órán át főzzük.
A megpuhult zöldségeket kiszedjük belőle, a húst is külön tálra tesszük. A levest leszűrjük egy tálba, és csigatésztával együttkínáljuk.