História

Házi kenyér

Kézműves sajtokhoz, borkóstolókhoz házi zsírral kenve nagyon finom.

Hozzávalók:
öreg tészta: borsónyi (0,3 dkg élesztő), 16 dkg liszt, csipetnyi só, 1 teáskanál étolaj, víz.
50 dkg liszt,
1 dkg élesztő,
3 dl langyos víz,
2 kávéskanál só,
2 evőkanál étolaj.

A sütés előtti napon a hozzávalókból elkészítjük az öreg tésztát. Ezt szobahőmérsékleten, lefedve, másnapig állni hagyjuk. A lisztet dagasztótálba borítjuk, hozzáadjuk az öreg tésztát, az élesztőt, az olajat, sót, és apránként annyi langyos vizet, hogy összeálljon a tészta. Lisztezett deszkán is alaposan átdolgozzuk. Amikor már hólyagos, tálba téve, letakarva egy órán át kelesztjük. A megszaporodott tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kézzel széthúzzuk, két végét középre felhajtjuk, majd a végeire sarkot formázunk. Hosszában feltekerjük és zsírral kikent sütőformába helyezzük. Tetejét késsel bevágjuk, vízzel lekenjük, majd lefedve, előmelegített sütőben megsütjük. Kézműves sajtokhoz, borkóstolókhoz házi zsírral kenve nagyon finom.

Abasár Királyi Központ