Kézműves sajtokhoz, borkóstolókhoz házi zsírral kenve nagyon finom.
Hozzávalók:
öreg tészta: borsónyi (0,3 dkg élesztő), 16 dkg liszt, csipetnyi só, 1 teáskanál étolaj, víz.
50 dkg liszt,
1 dkg élesztő,
3 dl langyos víz,
2 kávéskanál só,
2 evőkanál étolaj.
A sütés előtti napon a hozzávalókból elkészítjük az öreg tésztát. Ezt szobahőmérsékleten, lefedve, másnapig állni hagyjuk. A lisztet dagasztótálba borítjuk, hozzáadjuk az öreg tésztát, az élesztőt, az olajat, sót, és apránként annyi langyos vizet, hogy összeálljon a tészta. Lisztezett deszkán is alaposan átdolgozzuk. Amikor már hólyagos, tálba téve, letakarva egy órán át kelesztjük. A megszaporodott tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kézzel széthúzzuk, két végét középre felhajtjuk, majd a végeire sarkot formázunk. Hosszában feltekerjük és zsírral kikent sütőformába helyezzük. Tetejét késsel bevágjuk, vízzel lekenjük, majd lefedve, előmelegített sütőben megsütjük. Kézműves sajtokhoz, borkóstolókhoz házi zsírral kenve nagyon finom.