Kézműves sajtokhoz, borkóstolókhoz házi zsírral kenve nagyon finom.
Hozzávalók:
50 dkg spárgatök,
2 tojás,
6 púpos evőkanál liszt,
1 teáskanálsó,
1 kávéskanál őrölt bors,
1 kávéskanál őrölt kömény,
6 gerezd fokhagyma,
kis csokor petrezselyem zöldje,
2 dl tejföl, a sütéshez zsír.
Amennyiben zsenge tökünk van, csak megmossuk és lereszeljük, de az öregebbet meg kell hámozni, belsejét kivájni. A petrezselymet és a fokhagymát felaprítjuk. A tökre rászórjuk a petrezselymet, hozzáadjuk a tojásokat. Liszttel, fűszerekkel, a fokhagyma felével alaposan összekeverjük. Serpenyőben zsírt hevítünk, ebben evőkanálnyi adagokat vékonyan szétlapítunk, és a mackokat mindkét oldalukon szépszínesre sütjük. Amikor elkészült, lecsepegtetjük. A maradék fokhagymát a tejfölbe tesszük, csipetnyi sóval és őrölt borssal fűszerezzük. Ezzel az öntettel kenjük meg a mackokat.