História

Sertéspörkölt gancával

Kézműves sajtokhoz, borkóstolókhoz házi zsírral kenve nagyon finom.

Hozzávalók:
1,2 kg sertéscomb,
1 evőkanál sertészsír,
1 vöröshagyma,
2 tv-paprika,
1 paradicsom,
1 evőkanál őrölt paprika,
2 teáskanál só,
1 teáskanál fehérbors,
1 dl vörösbor.

Ganca:
1 kg krumpli,
25 dkg liszt,
só.

A húst kockákra vágjuk, a vöröshagymát, paprikát és paradicsomot felkockázzuk. A bográcsba zsírt teszünk, rátesszük a hagymát, paprikát, paradicsomot, és együtt megpároljuk. Amikor már üveges lett, megszórjuk őrölt paprikával, rátesszük a húst, megsózzuk, szórunk rá fehérborsot. Ezzel együtt kevergetve sütjük, vigyázzunk, hogy le ne égjen. Amikor kiadta a levét, azt pótoljuk még két deci vízzel. Puhulásig főzzük, majd vörösbort öntünk rá. Ezzel együtt is főzzük, amíg az alkohol elpárolog belőle. Köretként gancát készítünk hozzá. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Sózzuk, és puhára főzzük. A főzővíz nagy részét leöntjük róla, áttörjük, visszaborítjuk a leszűrt levet, majd annyi liszttel keverjük össze, hogy jó sűrű masszát kapjunk. Ezt fakanállal alaposan szuszogósra keverjük. Zsírozott két kanállal gancákat formázunk belőle, amit kikent tepsiben aranyló barnára sütünk.

Abasár Királyi Központ